Medieomtale
– Vi må feire ungdomsårene! Altfor ofte snakker vi den ned. Det får ungdommene med seg. Men ungdomstida er fantastisk. Så mye modning og vekst. Så utrolig mye spennende som skjer! Ungdom fortjener flere heiarop, sier Sarah Herlofsen til Dagsavisen…
Det er et vanvittig press på unge i dag. Kroppspress. Treningspress. Prestasjonspress. Et voldsomt fokus på utseende. Veldig mange er veldig usikre. De lurer på en lang rekke ting de ikke vil spørre foreldre eller lærere om. Da går de på nett. Men svarene vi finner der, er ofte dårlige eller direkte skadelige. Som når barn blir foreslått å faste for å slanke seg. Barn og ungdom skal ikke faste. De trenger næring.– Boka mi skal være en positiv motvekt. Ekte begeistring og ekte fakta, sier forfatteren.»
November 2024: Nettavisen: Vi må stoppe sminketrenden
Juli 2024– Allers: Eldres visdom i unges liv
«…Herlofsen påpeker at unge i dagens samfunn stadig blir bombardert med bilder av «perfekte» kropper og livsstiler i sosiale medier. Dette fører til høyt stressnivå og urealistiske forventninger til eget utseende og prestasjoner. Besteforeldres holdninger og livserfaringer kan spille en avgjørende rolle i å utvikle et sunnere og mer realistisk kroppsbilde hos barnebarna, også mer enn foreldrene…»
Juni 2024- Budstikka: Kritisk til barnemote (Oppfølgingsartikkel)
«Firebarnsmor Sarah Roxana Herlofsen er bekymret for seksualisering av barneklær, og det er hun ikke alene om. Både forskere og foreldre mener forbrukerne selv har en stor innflytelse på hva som selges…
Hvis rumpeballene på en 10-åring synes når hun går i shorts, så synes jeg den er for liten, sier Herlofsen.»
Juni 2024- Budstikka: Stopp seksualisering av barn (Debattinnlegg)
«Å finne passende klær til en niåring burde være en enkel oppgave, men det viser seg å være en utfordring når utvalget består av minishorts og magetopper.
Dette er et symptom på et mye større problem: et samfunn som legger altfor mye vekt på jenters utseende, selv i svært ung alder.
Som firebarnsmor og forfatter av boken «En dag i ungdomskroppen» har jeg samlet over 400 spørsmål fra barn på mellomtrinnet om kroppen. Og jeg ble skremt av hvor mye fokus det er på utseende fremfor funksjon.»
utseende, selv i svært ung alder.
Som firebarnsmor og forfatter av boken «En dag i ungdomskroppen» har jeg samlet over 400 spørsmål fra barn på mellomtrinnet om kroppen. Og jeg ble skremt av hvor mye fokus det er på utseende fremfor funksjon.»
Mai 2024- TV2: Tror mange foreldre gjør denne feilen
«Forsker og forfatter Sarah Herlofsen har samlet inn 417 anonyme spørsmål fra elever i femte- og sjetteklasse i norske skoler. Spesielt spørsmålene som angår kroppsbilde skremte henne.
– Det kom mange spørsmål om hvorfor de går opp i vekt og om de kan spise proteinpulver for å få sixpack, sier Herlofsen til TV 2.»
Februar 2024– Budstikka: Sarah Herlofsen-Ny Gledingsambassadør Akershus
«Nyhetene er preget av debatter om hvordan vi kan redusere mobbing, stoppe det stygge språkbruket hos unge og forhindre vold mot elever og lærere i skolen.
Det er på tide at vi snur. Så la oss snakke mer om gleding, om feiling og om lading.»
Desember 2023- VG: Lær ungene å sove!
«Ungdom er ikke late når de ikke kommer seg ut av sengen. De jobber faktisk veldig hardt med å bli voksne. Spesielt i puberteten trenger kroppen nemlig ekstra hvile og energi for å jobbe med alle de forandringene og modningsprosessene som er på gang.
Da er det urovekkende at den ferske rapporten fra FHI viser at koffeinforbruket blant barn og ungdom er økende.»
September 2023– Budstikka: Ny rekord for Løp for meg Hvalstrand
«Lørdag gikk startskuddet på Hvalstrand for tredje året på rad. Deltakerne var fra ett til 13 år, men hovedheatet var fra tre til ti. Mens de minste løp 150 meter langs stranden, var det merket opp en løype på 500 meter for de største. Det forteller primus motor Sarah Herlofsen.
Herlofsen lover folkefest med musikk, dans, kaker og ballonger, og medalje og premier til alle som deltar. Og selvfølgelig masse løping for en god sak.»
September 2022– Budstikka: 160 barn ga alt for kreftsaken
Samler lokalsamfunnet
Det er Loppa Myhrstad og Sarah R. Herlofsen som er initiativtagerne bak løpet på Hvalstrand. De sto også bak samme løp i fjor, men da i en mindre skala. I år har sponsorer stilt villig opp, og de har alliert seg med en stor gjeng med foreldre og frivillige.
Juni 2019- Plusstid: Allergi i barnehagen og på skolen: Dette må du vite
«Jeg tror det viktigste for disse barna er å akseptere sin allergi som en viktig del av seg selv. De må ikke føle skam eller angst for å snakke om det. Da er det viktig at vi er åpne om det, også med de andre barna. Gjør det til en selvfølge å snakke om allergien.»
April 2019- Plusstid: Allergiske barn – slik lærer du barnet å leve med allergien sin
«Allergi kan være både plagsomt og skummelt for barn, men det må ikke være sånn. Gir du dem god og riktig informasjon fra riktig alder, kan de leve så fritt og bekymringsløst som mulig…»
Januar 2019: Emys hjemmeside
Den tyske varianten av «Hva er egentlig kreft» vinner Emys fagbokprisen i Januar 2019. Juryen er enig at boken hjelper familiene å snakke om kreft og vanskelige tema som døden på en enestående lettforståelig og kompetent måte.
November 2018: Budstikka: Skriver for barna
«Det å snakke om kreft med barn er vanskelig. Derfor skrev jeg boken «Hva er egentlig kreft?» Jeg ville bruke min kunnskap som biolog og min erfaring som mor til å forklare sykdommen på barnas premisser…»
November 2018: Barnehage.no: Hjelp til de vanskelige samtalene
«Kreftdiagnosen kommer alltid som et stort sjokk og de fleste voksne blir veldig redde. Selv om mange blir friske igjen, tenker vi voksne ofte på døden umiddelbart og kreftbehandlingen er ofte utrolig slitsom og langvarig. Det er en helt naturlig reaksjon at man prøver å beskytte barna sine fra disse vonde følelsene. Men hvis vi ikke snakker med dem, henter de seg informasjonen selv…»
August.2018: Boldbooks: Indiebok solgt til Tyskland
«Hun ville forklare barn hva kreft er på en fin og enkel måte. For norske forlag var hun ikke kjent nok, men de internasjonale rettighetene er nå solgt til Tyskland. Med Kreftforeningen i ryggen har boka blitt en god støtte for helsepersonell og pårørende. «
Februar 2018: Familieklubben/VG: Alle barn kjenner noen med kreft
«Kreft er et stort samfunnstema, og jeg synes det burde være et tema i alle barneskoler, uavhengig av om de har akutte krefttilfeller i klassen eller ikke: Hadde det ikke vært fint hvis alle barn allerede visste hva kreft var før de møtte noen med kreft for første gang? Det er vårt ansvar som voksne å hjelpe barna med å snakke om følelser og bekymringer. Så la oss mestre vår egen angst og hjelpe dem med å forstå.»
Oktober 2016: Sykepleien: Forklarer kreft for barn
«Fascinert av forskning: For henne ble bestemorens kreftsykdom et vendepunkt. Herlofsen var 19 år og studerte biologi. Planen var å bli lærer. Men så ble bestemoren syk og fikk tilbud om å forsøke immunterapi.»
Juni 2016: Aftenposten: Kreft er ikke et skummelt monster
«Hvordan kan vi snakke med barn om kreft? Vi kan forklare det ganske enkelt med bilder som barn forstår. Barn har ofte tusenvis av tøffe spørsmål. De fortjener gode og ærlige svar og skjønner fort når vi voksne blir redde.»
Juni 2016: AskerBærum Avisen: Forklarer kreft for barn
«Thora(6) og Hannah Glittenberg var til stedet på boklanseringen på Rikshospitalet forrige uke. Thora fikk påvist leukemi like før hun var to år gammel.- Denne boken skulle vært her for et par år siden. Den hadde vi trengt, og spesielt storesøskene til Thora. Plutselig var lillesøster borte hjemmefra uten at de skjønte hva som hadde skjedd, mener mamma Hannah»
Mai 2016: Budstikka: Kreftbiologi for barn
«Der tidligere bøker om kreft for barn har fokusert mye på følelser, ønsker Herlofsen å ta forklaringen av selve sykdommen ned på barnas nivå. Kreftsyke Amalie (5 1/2) og mor Charlotte Larsen tror boken kan være til stor hjelp både for dem selv og andre. – Den virker veldig praktisk rettet og tar opp hverdagslige problemstillinger, noe jeg tror er veldig nyttig, sier mor Charlotte Larsen.»
Mai 2016: TV2.no:
«Dette er en bok vi har trengt og savnet i alle år. Alle barn har hørt om kreft eller har en relasjon til noen som er syke, men de vet veldig lite om hva kreft egentlig er og hvorfor den oppstår…Starberg håper boken også kan gjøre det lettere for foreldre å snakke med barna sine om følelsene rundt å gjennomgå en tung, lang og smertefull behandling. Og livet etter kreften.»
April 2016: Foreldre.no:
«Barns fantasier om kreft er ofte enda skumlere enn virkeligheten…1 av 3 får en kreftdiagnose i løpet livet, så alle kjenner noen som må ta denne kampen- Derfor er det livsviktig at vi snakker åpent med barna om kreft.»
Omtaler og anmeldelser av boken «Hva er egentlig kreft?»
November 2016-Tidsskriftet-Den Norske Legeforening:
«Forfatteren har i høy grad lyktes med sitt mål – å bidra til å spre kunnskap, trøst og håp. Utgivelsen er et fint utgangspunkt for å bringe sykdom på banen i barnefamilien, særlig for litt større barn.»
September 2016: Norsk Sykepleierforbund-Faggruppe Kreftsykepleiere:
«Boken er også et bra verktøy for pleiere i kreftomsorgen slik at formidlingen til barn gjør temaet mye mindre skummelt. Boken anbefales.»
Mai 2016: Tine sin blogg:
«Dette er en bok jeg håper finner veien til alle kreftrammede familier! Den er ikke trist eller tung å lese, men en positiv og fin inngangsbillett til samtaler med barn. Anbefales på det varmeste!»
26.Mai 2016: Kreftkamp.no:
«Ikke la barna være uvitende, men hjelp dem å forstå!»
Omtaler og reaksjoner
En dag i ungdomskroppen
«Herlofsen skriv med stor iver og ho bobler over av både energi og kunnskap som ho vil bringe videre til ungdommene som hovedsaklig er målgruppa. Men den er sannelig også særs lærerik for ein antikk ungdom som meg… Forfatter har eit vinnende vesen med sin tekst. Det virker nesten som ho knapt har tid til å puste medan ho skriv. Den forteljargleden smitter over på meg som lesar, og gjer boka enda meir engasjerende. Dette er veldig viktig for at ungdommen faktisk skal setja seg ned og lese boka, så her har Herlofsen gjort ein kjempejobb med sin formidlingsevne… Terningkast 6. Dette er ei bok som burde ligge på nattbordet til ungdommen!» Kjell Magne Gjøsæter-Bokblogger
Les hele anmeldelsen her: https://bokblogger.com/2024/06/23/en-dag-i-ungdomskroppen/